fredag 16. april 2010

Ups, vi er i Kambodsja!

Da var vi plutselig i Kambodsja, noe som i utgangspunktet aldri var planen. Planen vaar var aa vaere ganske lenge i Laos, men siden det var nyttaar der (i 4 dager!) steg prisene til himmels og alle type utflukter, bussruter og turer ble avlyst. Vi var altsaa stuck med aa gjoere ingenting i mange dager. Derfor fant vi ut at vi heller skulle bestille oss flybilletter til Vietnam og vaere der litt lengere enn foerst bestemt. Vi oppsoekte et kontor der de solgte flybilletter og skrankedama sjekket prisene til Hanoi og andre byer i Vietnam.. Mens vi da sitter der kommer vi paa den eksellente ideen om aa heller dra til Kambodsja, naermere til Siam Reap! Vi noelte ikke og bestilte flybilletter dit, og etter et par dager med litt venting, et kansellert fly pga av taake og en ekstra natt i Laos (gratis overnatting paa luksushotell betalt av flyselskapet), floey vi avsted- paa min bursdag- til Kambodsja! Lenge leve impulisviteten!

Naa har vi vaert i den lille byen helt nord i Kamodsja, Siem Reap, i to dager. Vi sjekket inn paa et gjestehus her kalt Europeean Guest House, et gjestehus som drives av bl.a. ei norsk jente ved navn Siri fra Norge. Det som er morsomt er at noen bekjente fra Tromsoe som vi visste reiste rundt her i Asia, ogsaa skulle komme til Siam Reap samme dag, og tilfeldigvis bo paa samme gjestehus. De kom litt senere enn oss, saa etter det har vi stort sett hengt sammen med dem. Utrolig trivelig!! Alt er saa tilfeldig, og det er det jeg elsker med denne tilvaerelsen.


Angkor Wat, verdens stoerste religioese bygning!

Vi har foett hoere at Siem Reap er en litt annerledes by fra resten av Kambodsja, for folket her er ikke riktig saa fattig som resten av landet. Kambodsja er fattig! Dette er pga Angkor, et omraade bestaande av hundrevis av templer bygd for rundt 1500 aar siden, og ikke minst det store tempelet Angkor Wat, som er verdens stoerste religioese bygning! Derfor tjener de litt mer her pga av turistnaeringen. Aa vaere i Siem Reap uten aa besoeke Angkor Wat og de andre templene boer ikke vaere mulig, saa dagen etter at vi kom dro jeg, Camilla , Nina og Kristin grytidlig (kl 05.00!) til Ankor Wat for aa se soloppgangen der og senere besoeke noen av de andre templene (maa velge ut noen, kan ikke besoeke alle!). Angkor Wat var enormt stort! Har nesten ikke ord. Alt var bygd av mur og stein, og steinene og veggene var innrisset med ulike religiose figurer fra ulike religioner, avhengig fra hvilket tempel du besoekte. Det som er fascinerende er at disse templene er bygd for rundt 1500 aar siden, og at noen kan bygge templer som dette uten de ressurser vi har i dag er utrolig. Det er ogsaa fascinerende at de enda staar oppreist den dag i dag, baade pga at de er saa gamle, men ogsaa pga alle de krigene om har foregaatt i dette landet siden den tid og alle de regimene som har styrt og hersket (der religion var forbudt under noen regimer- Pol Pot).
Man kunne kjoepe baade dagspass og tre-dagers pass for aa se Ankor-templene(det er mange!!). Vi bestemte oss for dagspass i foersteomgang, og det var vi veldig glad for utover dagen. Etter aa ha gaatt i 8 timer siden kl 5 om morgenen i over 40 varmegrader i skyggen og sikkert 60 i sola blir du ganske trett, sliten og tempelblind! Bare for aa nevne det saa er det varmere i Kambodsja enn i noen andre land i Soer-Oest Asia, og vi besoeker den varmeste maaneden i aaret her, nemlig April! Vi holder konstant paa aa svette bort og vi drikker sikkert 7 flasker med vann om dagen for aa ikke bli dehydrert. Jeg har aldri foer svettet saa mye i hele mitt liv som jeg har gjort de siste dagene. Saa det er foerst naa jeg virkelig har forstaatt uttrykket "aa renne bort," for det er akkurat det vi gjoer. Paa toppen av det hele har jeg og Camilla et rom uten aircondition, bare med vifte.. Saa langt har vifte vaert vaar beste venn, men her er man avhengig av aircon. Ikke nok med det har stroemmen gaatt i hele byen to netter paa rad. Altsaa, saa ligger vi der, i et rom med 30 varmegrader uten vifte eller aircondition og holder paa og ja, rett og slett renne bort! Helt for jeavlig der og da, men litt komisk aa tenke paa etterpaa.

I dag suser jeg, Camilla, Nina og Kristin videre fra Siem Reap til Sihanouk Ville helt soer i landet, for aa nyte litt strandliv- noe som det har vaert veldig lite av de siste ukene. Tar en nattbuss dit som visstnok skal vaere VIP. Av erfaring har saa vet vi at naar man bestiller VIP her i Asia er det ingen standard som settes, og heller ingen garanti for at det er VIP man ender opp med. Man kan vaere heldig aa faa en buss med aircondition og myke seter, eller aa havne paa en buss eller minivan overfylt med folk sittende i midtgangen, uten aircon og noen former for aa lene setet bakover. Veisystemet her er etter ryktene heller ikke saa veldig godt utviklet, saa jeg regner med det blir en humpete busstur med lite soevn. Men det gaar fint, er blitt ganske vant med daarlig standard og daarlige veier. Saa lenge jeg slipper aa sitte paa en krakk i midtgangen og svette bort uten noe luftesystem i 11 timer, er jeg fornoyd.

Ps. Har problemer med aa laste opp bilder nok en gang, saa dere faar noeye dere med mine flotte og fine ord denne gangen ogsaa! Bedre enn ingenting, right?

1 kommentar:

Sniff sa...

høres fremdeles meget fornøyelig ut denne utflukten deres! bortsett fra all svetten :P